Het Kasteel van Bouillon krijgt verlichting op hoog niveau

De teams van ENGIE Fabricom zijn vandaag aan het werk om het Kasteel van Bouillon in al zijn glorie te herstellen dankzij een 100% led-verlichting. Deze feodale burcht, die opgenomen is op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, is altijd al een toeristische trekpleister geweest. Wij brengen een bezoekje aan een niet alledaagse werf.

ENGIE relighting jbc sli
ENGIE relighting jbc sli
ENGIE relighting jbc sli
ENGIE relighting jbc sli
ENGIE relighting jbc sli

De teams van ENGIE Fabricom zijn goed vertrouwd met de streek. Het Bastion de Bourgogne, het Maison de la Poulie en de Église des Saints Pierre et Paul zijn drie andere bouwwerken in de provincie Luxemburg waarvoor recentelijk een beroep werd gedaan op onze teams voor een upgrading van hun nachtverlichting. Essentieel voor dit soort projecten is de discretie van de kabels en de bevestiging van de verlichtingselementen, waarbij schade aan het gebouw absoluut moet worden vermeden.

Schoonheid van het erfgoed en energiebesparing

In het Kasteel van Bouillon staat ENGIE Fabricom in voor de buiteninstallatie en de projectoren op de gevels van het Kasteel. Het project werd ontworpen door het Belgische bureau Radiance35, een specialist in lichtontwerpen voor historische sites.

De installatie bestaat uit 4 kilometer kabel en 162 lichtpunten, allemaal 100% led. Dit levert een energiebesparing op van 80% in vergelijking met een klassieke installatie. Zoals dat al het geval was voor de Grote Markt van Brussel of het Belfort van Mons.

Steeplejacks aan het werk

Onze teams deden al heel wat ervaring op in de verlichting van architecturale gebouwen, maar met deze werf dienden zich een aantal uitdagingen van formaat aan. “Het Kasteel is gebouwd op een rots en de gevels zijn langs de buitenkant niet bereikbaar met hoogtewerkers en de ruimten zijn te krap om van binnenuit te werken”, aldus Marc Malbrecq, projectverantwoordelijke bij ENGIE Fabricom. “Wij hebben een beroep gedaan steeplejacks, acrobaten die gewend zijn om te werken op grote hoogte en die door onze teams speciaal opgeleid werden om de uitrusting aan te brengen.”

Het Kasteel van Bouillon wordt beschouwd als het oudste en interessantste overblijfsel van de Feodaliteit in België. Weldra zal het opnieuw in al zijn glorie te bewonderen zijn… Als dat geen bezoekje waard is, bij voorkeur bij valavond!

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn