ENGIE staat in voor alle technieken in AZ Sint-Maarten

Op 8 juni wordt het nieuw ziekenhuisgebouw van het AZ Sint-Maarten in Mechelen officieel ingehuldigd. Het gaat om een complex van zeven verdiepingen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 100.000 m² waar 750 patiënten kunnen verblijven. Alle technieken, gaande van bevoorrading met medische gassen over verwarming en koeling tot elektriciteitsvoorziening liggen volledig in handen van ENGIE.

ENGIE Axima AZ Sint-Maarten gezondheidszorg soins de santé jbc sli
ENGIE Axima Jan Merckx jbc sli

Enkele cijfers maken de omvang van het project duidelijk. Er werden voor bijna 100 km aan stalen buizen voor koeling en verwarming aangelegd. Er zijn ook 115 luchtgroepen, per uur wordt 1 miljoen kubieke meter lucht door het gebouw gejaagd. Het koelvermogen bedraagt 6 MW en het vermogen voor de verwarming 5 MW. Ook zijn er twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK’s) met een gezamenlijke capaciteit van 800 kW. En voor de opvang van regenwater werd een tank van 600 m³ geplaatst.

Uitbater Emmaüs besloot de coördinatie van alle technieken toe te wijzen aan slechts één partij, namelijk ENGIE. Welk voordeel bood dit?

Jan Merckx, department manager BU buildings bij ENGIE Axima: “Voor de opdrachtgever was er slechts één aanspreekpunt, die voor de totaliteit verantwoordelijk was. En voor ons liet het heel wat synergie toe. Dat begon al bij het uittekenen van de plannen. Alle tekenaars van ENGIE Axima en ENGIE Fabricom die bij het proces betrokken werden, werkten samen op hetzelfde Revit-platform. Daardoor zagen ze elkaars werk en konden ze onmiddellijk met elkaar communiceren. Het uittekenen duurder daardoor iets langer, maar nadien waren er op de werf nagenoeg geen technische conflicten meer. Iedereen had ook dezelfde informatie. Het was overigens de eerste keer dat we BIM (Building Information Modeling) met Revit op zo’n ruime schaal konden inzetten, waarbij we 3D-technologie gebruikten voor alle aspecten van de bouw en de inrichting. Op de werf was er een goede en efficiënte samenwerking tussen de mensen van ENGIE Axima en ENGIE Fabricom en de projectleiders van beide takken zaten ook deur-aan-deur.”

Stelt de bouw en de inrichting van een ziekenhuis u voor bijzondere uitdagingen?

J.M.: “Het is een hele specifieke wereld. Zo moet je rekening houden met extra voorschriften op het vlak van hygiëne, zeker voor de operatiekwartieren. Ook zit je met een veelheid van patiëntenkamers die gekoeld en verwarmd moeten worden. En er is extra aandacht voor noodvoorzieningen. Niet iedereen heeft dit in de vingers.”

Werden ook nieuwe technieken toegepast?

J.M.: “We probeerden zo duurzaam en energie-optimaal mogelijk te werken. Zo wordt het regenwater opgevangen om de toiletten te spoelen. Voorts legden we een BEO-veld (Boorgat-energieopslag) aan, waarbij we onder de parking 200 boorgaten maakten voor ondergrondse energieopslag. In de zomer maken we gebruik van koud water voor de koeling, in de winter van warmer water om de buitenlucht al op te warmen. Daarnaast hebben we ook twee WKK’s. Dat laat het ziekenhuis toe om de grote ketels voor de verwarming enkel in te zetten als dit nodig is.”

Het AZ Sint-Maarten was een nieuwbouw. Kan je dezelfde aanpak ook volgen voor renovaties?

J.M.: “Absoluut. We kunnen een laser in een kamer zetten, waarmee we alles uitmeten en een 3D-voorstelling maken. Daardoor kunnen we nadien vlot technische tekeningen maken.”

Kunnen klanten van ENGIE de werf bezoeken?

J.M.: “Op 14 juni houden we een ENGIE-dag waar we onze klanten onze aanpak ter plaatse voorstellen.”

Lees ook: ENGIE nestelt zich in het hart van de ziekenhuizen.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn