ENGIE staat garant voor de waterkwaliteit in de openbare zwembaden

ENGIE Cofely staat in voor de technische exploitatie van meer dan 120 zwembaden in heel het land. Deze veeleisende omgeving kent geen moment rust. Bij de start van het zomerseizoen maken onze technici een UPtimal duik en storten ze zich op het dagelijks uitvoeren van tests om de kwaliteit van het water en de installaties te garanderen…

ENGIE Cofely openbare zwembaden piscines publiques jbc sli
ENGIE Cofely openbare zwembaden piscines publiques jbc sli

Openbare zwembaden zijn de meest energieverslindende gebouwen voor de gemeenten. Het continu energieverbruik, de prijs van het water en van de chemische producten voor het onderhoud zijn een echte financiële aderlating. Daarom biedt ENGIE Cofely oplossingen om de energie-efficiëntie en de financiering daarvan te UPtimaliseren. De ENGIE-entiteit is echter ook verantwoordelijk voor het technisch beheer van meer dan 120 zwembaden in België, met een volledig uitgerust laboratorium en een team van technici dat speciaal is opgeleid om het water te analyseren dat u bij elke hap naar binnen krijgt.

Een dagje technicus in een zwembad

Concreet wordt een technicus van ENGIE Cofely aangesteld voor elk zwembad waarvoor de maatschappij de technische verantwoordelijkheid draagt. Tenzij hij dringend opgeroepen wordt door het onderhoudspersoneel of de badmeester van het zwembad, start onze technicus zijn dag doorgaans met een controle om na te gaan of alles perfect werkt. Hij luistert, observeert, controleert de elektronische toestellen, checkt de circulatiepompen van de zwembaden, de chlorering, de pH, de ventilatiegroepen, de filters, de temperatuur van de zwembaden, enz. Daarna installeert hij zich op zijn werkpost om na te gaan of het automatische controlesysteem van het water juist gekalibreerd is. Vervolgens analyseert hij twee keer per dag handmatig een waterstaal van het zwembad door middel van een fotometer om het chloorgehalte en de pH van elk staal te bepalen. De rest van de dag voert hij allerlei onderhoudswerken uit aan de technische installaties (verlichting, branddetectie, luidsprekers, enz.).

Eén keer per maand is het de beurt aan een onafhankelijk gemeentelijk laboratorium om dezelfde tests uit te voeren en daarvan een verslag op te maken dat aan de ingang van het openbaar zwembad wordt opgehangen zodat alle zwemmers dat kunnen lezen. Welke informatie bevat zo’n verslag? Feedback van deze specifieke expertise aan de hand van vier vragen. Tussen mythe en realiteit.

1. Hoeveel water per zwemmer?

Men rekent gemiddeld 1.000 zwemmers per zwembad per dag in Brussel, die voor tweederde afkomstig zijn van scholen, wat neerkomt op 400.000 zwemmers per jaar. Bij het binnenkomen van elke zwemmer wordt automatisch zo’n 30 liter water toegevoegd, om het water zuiver te houden en de kwaliteit daarvan te verzekeren. Dat water wordt gefilterd en gerecupereerd, net zoals de warmte daarvan, als de zwembaden uitgerust zijn met overlopen. Hoewel dat geen wettelijke verplichting is, ledigt ENGIE Cofely doorgaans één keer per jaar het water van de meer dan honderd zwembaden die ze technisch exploiteert.

2. Te veel chloor in het water?

Het water van een openbaar zwembad wordt continu gefilterd. In het zwembad Longchamp in Ukkel bijvoorbeeld, waar ENGIE Cofely sinds meer dan 20 jaar instaat voor de technische exploitatie, is een cyclus van 4 uur nodig om de 900.000 liter water van het grote zwembad via de installatie met drie filters te zuiveren. De filters worden één keer per week geledigd naargelang van de vervuiling daarvan, door de technicus van ENGIE Cofely die ter plaatse aanwezig is.

Chloor blijft het meest efficiënte product om cosmeticaresten, urine, dode huidcellen die afkomstig zijn van aandoeningen zoals eczema en psoriasis of ook zweet te neutraliseren. De wettelijk aanbevolen dosis in België bedraagt doorgaans tussen 0,30 mg en 1,50 g per m³ water… De chloor wordt rechtstreeks in het water gebracht via een systeem van automatische doseerpompen die het mogelijk maken om het chloorgehalte in het water permanent te controleren en te stabiliseren. Dat betekent dat het jaarlijkse chloorverbruik in het zwembad Longchamp gemakkelijk 21 ton bedraagt!

Chloor wordt vaak ten onrechte bekritiseerd omwille van zijn sterke dampen die in feite het gevolg zijn van de chlooramines, die geproduceerd worden door de reactie tussen het chloor en de organische stoffen aanwezig in het water. Met andere woorden, hoe sterker het zwembad “naar chloor ruikt”, hoe sterker het water van het zwembad vervuild is door het hierboven vermelde organische afval. Hoewel chlooramines niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de zwemmers, kunnen ze hinderlijk zijn wanneer ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn… Om het gehalte van chlooramines in het water aanzienlijk te doen dalen, heeft ENGIE Cofely met name in het zwembad Longchamp in Ukkel een systeem met UV-behandeling geïnstalleerd. Dat systeem zorgt ervoor dat de meest gevoelige zwemmers, zoals astmalijders, niet langer bevangen worden door de chlooruitwasemingen bij het betreden van het zwembad… zodat hun zwempartij veel aangenamer wordt. Bovendien worden minimale hoeveelheden zwavelzuur toegevoegd om het pH-gehalte van het water te verlagen en zoveel mogelijk oogirritaties te voorkomen.

3. Te koud in de winter, te warm in de zomer… Wat is de ideale temperatuur in uw gemeentelijk zwembad?

Geloof het of niet, maar in een gemeentelijk zwembad is de temperatuur van het water en de lucht in de zomer en in de winter ongeveer dezelfde. Hoewel de thermometer doorgaans een gemiddelde omgevingstemperatuur van 29°C toont voor het kleine zwembad en 27°C voor het grote zwembad, moet het temperatuurverschil met de omgevingslucht steeds 2°C bedragen. Het water in de douches staat steeds afgesteld op 38°C.

4. En de hygiëne in het water?

Heb jij (ook) lange tijd je zwemleraar geloofd toen die vertelde dat een rood spoor verschijnt als je in het zwembad plast? Niet waar dus! Dat is een verzinsel… maar de kwaliteit van het water van een openbaar zwembad hangt wel vooral af van de lichaamshygiëne van de zwemmers. Het is belangrijk dat iedereen de geldende regels naleeft: droge en propere zwemkleding, eerst naar het toilet gaan en zich met zeep douchen vooraleer het zwembad te betreden, een badmuts dragen, enz.

Lees ook: Een energiezuinig zwembad bouwen met ENGIE.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn