ENGIE bouwt mee aan de stad van morgen

Op donderdag 12 oktober, organiseert de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw) een trefdag waarop alle Vlaamse lokale besturen uitgenodigd zijn. ENGIE stelt er haar oplossingen voor om hun stad klaar te stomen voor de toekomst.

ENGIE smart cities jbc sli

De wereld verandert aan een bijzonder hoog tempo en dit heeft ook een impact op steden en gemeenten. Ze worden geconfronteerd met diverse uitdagingen op vlak van duurzaamheid, mobiliteit en veiligheid. Dankzij haar expertise in diverse vakgebieden, kan ENGIE hier een antwoord op bieden. Zo zorgen we er samen voor dat steden en gemeenten slimmer, energie-efficiënter, veiliger en duurzamer worden.

Van kleine tot grootschalige projecten, ENGIE biedt oplossingen op maat van de behoeften en prioriteiten van de eindklant, waarbij de focus ligt op kwaliteit en maximale ontzorging.

Efficiëntere verlichting

Of het nu gaat om de verlichting van het patrimonium of de wegen, led-technologie verovert stilaan de steden. Met een onmiddellijke, positieve impact op de energiefactuur als resultaat.

Zo daalde de factuur voor de verlichting van de Brusselse Grote Markt met 80% nadat ENGIE Fabricom er 1.600 individueel gestuurde led-projectoren installeerde.

Energieprestatiecontracten

Steden en gemeenten worden soms geconfronteerd met verouderde gebouwen die heel wat energie verbruiken. Het energieprestatiecontract dat ENGIE aanbiedt, is een langdurige overeenkomst om dit energieverbruik te verminderen. We nemen het energiebeheer over en garanderen ons met betrekking tot het resultaat.

In de regio Luik, kozen 27 Luikse scholen voor een dergelijk energieprestatiecontract in samenwerking met ENGIE Cofely. Het gaat in totaal om 50 gebouwen die elk tussen de 12 en 53% minder energie zullen verbruiken dankzij onder andere de installatie van warmtepompen, hoogrendementsglas, isolatie en zonnepanelen.

Mobiliteit

Steeds meer mensen wonen in steden. Het is dan ook belangrijk voor de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners dat steden en gemeenten investeren in duurzame mobiliteit. ENGIE kan hen op weg helpen om duurzame en slimme mobiliteitsinitiatieven uit te rollen.

ENGIE Fabricom installeerde camera’s in de Antwerpse binnenstad in het kader van de lage-emissiezone die er van kracht is sinds februari 2017. Ze controleren voertuigen op basis van hun nummerplaat om zo de wagens uit de stad te weren die te sterk vervuilen.

Windenergie

Tegen 2020 moeten er minstens 280 windmolens bijkomen in Vlaanderen om de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie te behalen.

Naast de gekende grote windturbines beschikt ENGIE nu ook over een aanbod van kleinere turbines in samenwerking met Fairwind. Met een productie van ongeveer 100 MWh per jaar, zijn deze ideaal voor kmo’s, landbouwers, steden en gemeenten om hun lokale activiteiten van groene stroom te voorzien.

Meer weten

Wil je ons volledig aanbod voor steden en gemeenten ontdekken? Download dan gratis onze brochure ‘Samen bouwen aan de stad van morgen’.
Of neem contact op met een van onze experten voor een vrijblijvend gesprek: solutions4cities@engie.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn