Stoom en gasturbine (STEG) Vilvoorde
Nieuwe STEG-centrale
Aangezien de exploitatieduur van de bestaande eenheid ten einde is, kan de nieuwe gascentrale de bestaande installatie volledig vervangen. We ondernemen momenteel de nodige stappen om de omgevingsvergunning van deze nieuwe stoom- en gascentrale (STEG) te bekomen. Met een vermogen van 875 MW kan deze meer dan 700 000 gezinnen van energie of zo’n 9% van de elektriciteitsvraag van België voorzien. Deze STEG-centrale zal een van de meest efficiënte thermische centrales ter wereld zijn met een rendement van 63%, en zal gemiddeld 14% minder gas per kWh verbruiken en dus ook 14% minder CO₂ uitstoten in vergelijking met de huidige STEG-centrales.
De eerste jaren zal de gascentrale ongeveer 6000 uur per jaar draaien, maar deze draaiuren worden gradueel afgebouwd met de toename van hernieuwbare energie. Op termijn, na zo’n 15 jaar, kunnen deze zelfs halveren.
ENGIE gelooft in de sterkte van dit project op economisch en milieu-technisch vlak. Mits een toegekende vergunning en indien er nood is aan nieuwe gascapaciteit, zou het project nog aan een volgende CRM-veiling kunnen deelnemen.
Milieubewust en in harmonie met de omgeving
De nieuwe gascentrale in Vilvoorde gaat hand in hand met de ontwikkeling van hernieuwbare energie. ENGIE past voortdurend haar productiemiddelen aan om tegemoet te komen aan de technologische, maatschappelijke en milieu-uitdagingen, van vandaag en morgen. Zo blaast deze nieuwe gascentrale de site van Vilvoorde nieuw leven in met respect voor de omgeving.
Er zijn geen emissies van fijn stof en de emissie van zwaveldioxide is verwaarloosbaar. Door toepassing van specifieke technologie om de NOx te beperken stoot de centrale veel minder stikstofoxides uit vergeleken met bestaande installaties, de ammoniak uitstoot, ten gevolge van de NOx reductie, wordt uiterst beperkt gehouden.
De waterlozing blijft beperkt en zal enkel naar het kanaal gaan en zodoende geen invloed hebben op de recreatie op het insteekdok. De installatie gebruikt voortaan regenwater, schermen beperken geluidsoverlast, en de site wordt slechts beperkt verhard.
Het project biedt de site een tweede leven en gebruikt zoveel mogelijk bestaande infrastructuur. ENGIE restaureert ook de koeltorens om dit landschapsicoon nog vele jaren in alle veiligheid uit te baten.
Het 5ha groen ten oosten van gascentrale blijft behouden. Een gedeelte van 3 ha wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het project volgt daarmee ook de visie van de stad rond het gebied Asiat-Darse. Er wordt 500 kW aan zonnepanelen geplaatst en de parking wordt uitgerust met publieke laadpalen. De centrale zal ook technisch geschikt zijn om (rest)warmte te leveren aan de bedrijven en bewoners in de buurt met een warmtenet.
Wil je meer informatie over het project? Je kan de presentatie van de infosessie van 2 februari 2022 hieronder downloaden.