Energietransitie

#

De eenvoudigste omschrijving van de energietransitie: evolueren naar een CO2-arme wereld

Op een schakelaar drukken om het licht in de kamer van je kind aan te steken? Een alledaags gebaar, zou je denken. Toch schuilt achter deze ‘banale’ handeling een wereld die de voorbije jaren een ongeziene evolutie kende: de wereld van de energie. De energietransitie is volop aan de gang. Een ware revolutie!

#

Ontdek de oplossingen van ENGIE

 

#

Energie-efficiëntie en bevoorradingszekerheid

 

Zoom in on some projects

De voorbije jaren heb je ongetwijfeld enkele nieuwe termen en technologieën leren kennen die je vandaag heel vertrouwd in de oren klinken. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie, elektrische voertuigen, windenergie, slimme thermostaten, geconnecteerde voorwerpen en warmtepompen. Of aan de klimaatopwarming, minder CO2-uitstoot, de kernuitstap en de bevolkingstoename. Deze nieuwe wereld evolueert in sneltempo. Die evolutie noemen we de ‘energietransitie’.

De 4 D’s van de energietransitie

De energietransitie kunnen we samenvatten als vier D’s, vier begrippen die de wereld van de energie een nieuwe dimensie geven: decarbonisering, digitalisering, decentralisering en daling van de vraag. De energietransitie mee vorm geven, betekent ook dat iedereen de mogelijkheid krijgt om ‘energie beter te beleven‘.

D van … decarbonisering

Een energiesysteem dat armer is aan CO2 is enkel mogelijk indien hernieuwbare energie een snelle ontwikkeling kent. Die hernieuwbare energie wordt een stuk competitiever door de daling van de productiekosten en een forse verbetering van de technologie. Zonne-energie is hier een mooi voorbeeld van.

D van … decentralisering

We moeten onze relatie met energie op een andere manier bekijken. Gedecentraliseerde productiemethodes, zoals zonnepanelen, maken het mogelijk om lokaal hernieuwbare energie op te wekken. Om ervoor te zorgen dat deze gedecentraliseerde productiemethodes leefbaar blijven, ontwikkelt ENGIE innovatieve oplossingen om energie op te slaan en te herverdelen in het net.

D van … digitalisering

Digitalisering vereist de ontwikkeling van nieuwe, geconnecteerde technologieën. Van de verwarming of de verlichting regelen vanop afstand tot de koppeling van toestellen: de talrijke innovaties van ENGIE maken je huis veiliger en comfortabeler én je bespaart op je energiefactuur.

D van … daling van het verbruik

Door de opkomst van nieuwe diensten en technologieën kunnen we  in alle sectoren de energie-efficiëntie verbeteren, zowel bij bedrijven als bij particulieren. Met de slimme netwerken, geconnecteerde voorwerpen en artificiële intelligentie ziet de toekomst er zeer veelbelovend uit!

Internationale groep als voortrekker in de energietransitie

ENGIE zal zijn dynamiek naar de energietransitie nog versnellen. De Groep investeert in drie jaar tijd 1,5 miljard euro in drie domeinen:

  • Digitalisering van de energiebeheersystemen in gebouwen
  • Mobiliteitsoplossingen
  • Systemen voor de opslag van energie

Met dit ambitieuze plan wil de Groep een plaats veroveren in de energiewereld van morgen.

Ontdek de oplossingen van ENGIE

ENGIE zet al zijn onderzoeks- en innovatiecapaciteit in om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan. Dat doen we met ons netwerk van ENGIE Labs en onze samenwerking met de Belgische universiteiten.

Klik hier voor een overzicht van enkele projecten rond energietransitie.

Focus

Curioos_Engie_OWT_Final

The beauty of energy


 
welch-kevin

Zonne-energie zal onze toekomst redden


 
reduced engie_1300x500-3000-e1471943893131

De energie van morgen begint vandaag


 
It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn