Een carport op zonne-energie om elektrische wagens op te laden

Op vrijdag 13 mei werd het eerste Belgische Solar Fast Charging Station officieel in gebruik genomen bij Living Tomorrow in Vilvoorde. Met deze unieke carport kunnen elektrische auto’s dankzij zonne-energie op een half uur tijd opgeladen worden! Een nieuwe stap op weg naar de groene mobiliteit van de toekomst.

ENGIE Solar Fast Charging Station jbc“Fotovoltaïsche technologie zal onze redding zijn”, voorspelt Kevin Welch, Chief Strategy Officer van ENGIE Benelux. Hij voorziet dat zonne-energie in de toekomst overal toegepast zal worden en zal concurreren met grootschalige elektriciteitsproductie. Het Solar Fast Charging Station dat op 13 mei door Living Tomorrow officieel in gebruik werd genomen, lijkt hem al gelijk te geven… Daarbij moeten we onthouden dat zonne-energie op termijn de goedkoopste technologie zal worden om elektriciteit te produceren zonder CO2-uitstoot.

Tot 30.000 km autonomie per jaar

Concreet ziet het Solar Fast Charging Station eruit als een carport waarvan het waterdichte dak bestaat uit fotovoltaïsche panelen. De carport biedt plaats voor twee elektrische wagens waarvan de batterijen tegelijkertijd opgeladen kunnen worden op een half uur tijd.

De voordelen: de carport kan gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden op eender welk parkeerterrein. Er zijn geen grote graafwerken nodig: de fundamenten van de carport bestaan uit een reeks betonplaten.

De snelle laadinfrastructuur is volledig geïntegreerd in de carport, die aangesloten is op het elektriciteitsnet dat als buffer fungeert. De energie opgewekt door de zonnepanelen wordt geïnjecteerd in het net en bij het opladen neemt de elektrische wagen stroom af van het net via de laadpaal.

Afhankelijk van het vermogen van de wagen leveren de fotovoltaïsche panelen van het Solar Fast Charging Station 25.000 tot 30.000 km autonomie op jaarbasis. De carport is toegankelijk voor het grote publiek naar rato van enkele euro’s per oplaadbeurt.

Een première voor België

Dit laadstation is een primeur voor België. Het ontwerp en de ingebruikname ervan is het resultaat van de samenwerking van verschillende ondernemingen, waaronder ABB, Mutec, Stradus Infra, Vitaemobility en ENGIE Cofely. Met haar expertise op het gebied van elektrische mobiliteit heeft de Groep ENGIE de snellader geleverd, geïnstalleerd en aangesloten. ENGIE was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de registratie- en facturatiemodule van het station. Gedurende tien jaar zal ENGIE Cofely deze unieke laadinfrastructuur technisch en commercieel uitbaten.

Deze operatie past perfect in de strategie van de Groep ENGIE om een leider te worden in de energietransitie, die het elimineren van CO2-uitstoot in de productie, een vermindering van het verbruik en meer groene mobiliteit zal omvatten.

Interessant detail: het Solar Fast Charging Station heeft een uitbreiding die we zonnebank noemen. Dat heeft echter niets te maken met bruinen! Deze bank is eveneens voorzien van fotovoltaïsche panelen waarmee elektrische fietsen, smartphones, tablets enz. opgeladen kunnen worden.

Je vindt het Solar Fast Charging Station bij Living Tomorrow, Indringingsweg 1 in 1800 Vilvoorde.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn