ECS opent een nieuwe werfsimulator in haar vestiging in Schoten

De nieuwe werfsimulator wordt vandaag officieel ingehuldigd. Met deze nieuwe simulator toont ECS haar ambitie om de referentie te blijven op vlak van nucleaire en klassieke veiligheidsopleidingen.

ECS werfsimulator simulateur de chantier jbc sli

Persbericht

Naast de theoretische kennis, is het aanleren van het veiligheidsgedrag in de praktijk van cruciaal belang. In de werfsimulator leren cursisten welke handelingen ze moeten stellen bij specifieke activiteiten in een nucleaire centrale of een industriële omgeving. Ervaren begeleiders van ECS helpen hen om hun eigen gedrag te analyseren.

Verschillende doelgroepen in diverse sectoren

De opleidingen die ECS aanbiedt in de nieuwe werfsimulator zijn onder andere gericht op de nucleaire sector, de petrochemie, de chemie, de maintenance en de industriële elektriciteit. De doelgroep bestaat niet alleen uit werknemers die zelf op de werf staan. Ook ingenieurs en andere actoren uit de ontwerpfase kunnen veel leren in de werfsimulator, bijvoorbeeld hoe hun plannen in de praktijk werken.

De werfsimulator organiseert uiteenlopende opleidingen op vlak van veiligheidscultuur. Een belangrijk deel van de simulator is immers een levensechte simulatie van een centrale. Ook de veiligheidsvoorschriften voor bepaalde nucleaire werkzaamheden kunnen worden aangeleerd. Verder zijn oefeningen met pompen, elektrische installaties, flenzen en andere toepassingen in de simulator geïntegreerd evenals oefeningen m.b.t. werken met werkvergunningen. Een dergelijke vergunning bundelt alle richtlijnen om een bepaalde taak veilig uit te voeren. Het is dus bijzonder belangrijk dat werknemers deze vergunning correct kunnen interpreteren en toepassen. Tenslotte is de werfsimulator ook een zeer geschikte omgeving voor trainingen van veiligheidsdiensten.

15 opleiders zullen in de nieuwe werfsimulator in eerste instantie actief zijn. 300.000 euro werd geïnvesteerd in de bouw van deze werfsimulator.

Over ECS

ECS maakt deel uit van de ENGIE Groep. Het aandeelhouderschap van ECS is via moederbedrijf Tecnubel opgesplitst tussen ENGIE Cofely (50%) en Belgonucleair (50%).

ECS vindt haar oorsprong in de nucleaire sector. Naast stralingsbescherming werd in 2004 gestart met een eigen opleidings- en examencentrum. In 2015 startte ECS met een derde activiteit ‘Safety Support’ waarbij ze medewerkers die opgeleid zijn als preventieadviseurs of veiligheidscoördinatoren inzet op projectbasis bij haar klanten. Binnen diverse nucleaire bedrijven staat ECS in voor controlemetingen van diverse materialen op nucleaire sites, beheer van de resultaten, assistentie bij de inventarisatie, analyse en/of opslag van radioactieve materialen en toezicht en advies aan de werknemers in de gecontroleerde zone. ECS is ook erkend als examencentrum voor Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) opleidingen en het grootste deel VCA-risicovolle taken.

ECS heeft vier vestigingen waar opleidingen worden gegeven: Schoten, Villers-le-Bouillet, Geel en Lokeren. Het bedrijf beschikt over 80 medewerkers en heeft in 2016 een jaarlijkse omzet van 7 miljoen euro behaald.

Perscontact ENGIE:

Anne-Sophie HUGÉ
Tel.: +32 2 518 60 20
E-mail: anne-sophie.huge@engie.com

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn