Delta, een duurzaam ziekenhuis met spitstechnologie van ENGIE

De imaginative builders van de drie dochterondernemingen van ENGIE kregen een zeer uitdagende opdracht van het Chirec. Ze wilden namelijk dat ENGIE een oplossing bedacht voor alle technische, technologische, klimatologische, elektrische eisen en uitdagingen van het nieuwe Delta Ziekenhuis in Oudergem.

ENGIE ziekenhuis hôpital jbc sli

Als het om gezondheid gaat, mogen er geen fouten worden gemaakt. Om het comfort van hun patiënten te kunnen verzekeren zonder afbreuk te doen aan een hoogwaardige dienstverlening, en met steeds strakkere budgetten, moeten de ziekenhuiscentra vandaag op zoek gaan naar optimale en duurzame oplossingen, met name op het vlak van energieverbruik, één van de grootste kosten van die instellingen. ENGIE lost die verwachtingen in door innovatieve en duurzame oplossingen aan te bieden. Getuige daarvan is het nieuwe Delta Ziekenhuis van de Chirec Groep, dat op 27 januari in Brussel ingehuldigd wordt.

Grote problemen vragen om grote oplossingen

Het ambitieuze Delta-project is een kolossaal werk dat in het teken staat van gezondheid. Het Delta Ziekenhuis, dat gelegen is op een van de drukste kruispunten van Brussel, groepeert de ziekenhuisactiviteiten van het Edith Cavell Ziekenhuis en van het Medisch Centrum Park Leopold. Het telt acht verdiepingen verspreid over een oppervlakte van 100.000 m².

Dit ultramoderne ziekenhuiscentrum biedt de recentste technologie op het vlak van geneeskunde (medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde, dialysedienst, spoeddienst…). Bovendien beschikt het met 34 zalen over één van de grootste operatiekwartieren van Brussel. Als herstel-, rust- en gezondheidsoord is Delta tevens uitgerust met een kinderdagverblijf, een bedrijfsrestaurant en verschillende handelszaken (opticien, voeding, speciaalzaak voor vrouwen en kinderen, snacks, pers…).

Om aan de behoeften van deze reus te voldoen en met het oog op een efficiënt energieverbruik heeft ENGIE zich laten omringen door de imaginative builders van zijn dochterbedrijven ENGIE Cofely, ENGIE Axima en ENGIE Fabricom. Samen brengen ze slimme en duurzame energieoplossingen binnen handbereik voor het ziekenhuis. De focus ligt daarbij op de volgende prioriteiten: veiligheid, via een netwerk beschikbaar maken van alle informatie voor de gezondheidsprofessionals, gebruik van technische apparaten die aangepast zijn aan hun behoeften, comfort voor een betere behandeling van de patiënten en energie-optimalisatie.

Steeds meer duurzame en vitale innovaties

Te midden van de vestigingen van het Delta Ziekenhuis heeft ENGIE Cofely een groot datacenter van 190 m² geïnstalleerd. Dat datacenter is bedoeld om alle technologieën te besturen. Het maakt een totaal energiebeheer mogelijk, maar ook een perfecte controle van de temperatuur, de verlichting, het informaticanetwerk, de patiëntenopvolging tot het operatieve blok. Daarbij werd speciale aandacht besteed aan die laatste elementen, met het oog op een betere behandeling van de patiënten en hun welzijn.

De airconditioning werd toevertrouwd aan ENGIE Axima, dat het gebouw heeft uitgerust met een geheel van gascondensatieketels, warmtepompen, hoogrendementskoelsystemen, free chilling, luchtbehandelingscentrales en zonnepanelen voor sanitair warm water.

Tot slot heeft ENGIE Fabricom de elektrische technische installaties geplaatst. Alle systemen werden gescheiden (voeding en elektrische circuits, koeling, toegangscontrole…) zodat geen enkele storing een bedreiging zou vormen voor het ziekenhuis. Een permanente controle maakt een snelle interventie van de technische teams mogelijk. Het gebouw maakt tevens 100% gebruik van ledverlichting.

Met het Delta Ziekenhuis bewijst ENGIE andermaal zijn knowhow op het vlak van gezondheidsinstellingen. Dit technologisch hoogstandje is ook een mooi voorbeeld van samenwerking tussen zijn dochterbedrijven, een succesvolle synergie voor het beste ziekenhuis van vandaag en van morgen.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn