De entiteiten van ENGIE, UP voor de start van het academiejaar

De entiteiten van ENGIE passen elke dag hun knowhow toe om gebouwen van universiteiten en hogescholen duurzamer en energie-efficiënter te maken in het hele land. Dat is ook ons voornemen voor het academiejaar 2018! Overzicht van enkele lopende werven …

start van het academiejaar rentrée universitaire jbc sli

Een week vóór de start van het academiejaar! Terwijl de studenten zich voorbereiden om terug te keren naar de auditoria, zijn de teams van de verschillende entiteiten van ENGIE bezig met de voorbereidingen voor de start van het nieuwe academiejaar! Ze passen immers zo veel mogelijk technieken en technologieën toe om de gebouwen van universiteiten en hogescholen duurzamer en energiezuiniger te maken. Auditoria waar van ‘s morgens tot ‘s avonds het licht brandt of waar de verwarming permanent aan staat, en lange tochtige universiteitsgangen zijn voortaan verleden tijd!

Hierna volgen enkele voorbeelden van universiteiten en hogescholen in het hele land waar de entiteiten van ENGIE aan het werk zijn – of onlangs aan het werk waren – om hun knowhow inzake elektriciteit, ventilatie en verwarming ten dienste te stellen.

Fotovoltaïsche panelen op de campus van Sart Tilman (ULg)

Sinds 2016 is de Université de Liège beduidend duurzamer dankzij de fotovoltaïsche panelen die onze collega’s van ENGIE Fabricom en ENGIE Cofely hebben geïnstalleerd op de parking van de Campus van Sart Tilman. In totaal werden maar liefst 1.759 panelen geplaatst. Samen produceren ze 400.000 kWh per jaar, wat overeenstemt met het verbruik van 100 gezinnen.

Geavanceerd HVAC-laboratorium in de Haute Ecole Louvain en Hainaut (HELHA)

In het kader van een nieuwe opleiding ‘Master in de maintenance van Datacenters’ aan de Haute Ecole HeLHa (Haute Ecole Louvain en Hainaut) gaat ENGIE Cofely HVAC-installaties plaatsen in een testlaboratorium voor studenten. Voor deze opleiding zijn immers een aantal specifieke competenties nodig (op het vlak van energie, elektriciteit, veiligheid en maintenance) die op twee manieren zullen worden aangeleerd: onlinecursussen en sessies in het laboratorium.

Een nieuwe verwarmings- en ventilatie-installatie voor de “Boekentoren” (UGent)

ENGIE Axima haalde onlangs het contract binnen voor de renovatie van de verwarmings- en ventilatie-installatie van de Universiteitsbibliotheek van Gent, beter bekend als de Boekentoren, gebouwd in 1935 volgens de plannen van architect Henry van de Velde. Met een hoogte van 64 meter en 24 verdiepingen biedt deze hoogbouw, die niet erg zuinig is voor een bibliotheek, maar zo gewild door Van de Velde, plaats aan wel drie miljoen volumes. De toren krijgt nu nieuw leven ingeblazen. De restauratieprocedure is in gang gezet en zou tegen eind 2020 klaar moeten zijn. Onze collega’s van ENGIE Axima zijn trots dat ze hier met hun knowhow in HVAC-technieken hun steentje kunnen bijdragen.

Studentenrestaurant “De Brug” (UGent) op technisch vlak opgefrist

Sinds mei houden de teams van ENGIE Axima en ENGIE Fabricom zich ook bezig met de renovatie van het grootste restaurant van de Universiteit van Gent (Ugent), “De Brug”. De renovatie verloopt in drie fasen, om permanent een minimumservice te kunnen bieden en de lunchpauze van de studenten zo weinig mogelijk te hinderen. Onze collega’s zorgen voor de vervanging van leidingen, met onder andere de installatie van een opvangsysteem voor regenwater en een nieuwe verwarmings- en luchttoevoerinstallatie met koelcellen. De studenten zullen tegen het voorjaar van 2020 rustig kunnen eten in een cafetaria die helemaal voldoet aan de allerlaatste technische normen.

Een nieuw laboratorium voor de ingenieurs in Gent (UGent)

ENGIE Axima en ENGIE Fabricom houden zich sinds kort ook bezig met de technische renovatie van het historische gebouw van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de UGent, gelegen naast studentenrestaurant “De Brug”. Ze zijn verantwoordelijk voor de installatie van een nieuwe sanitaire uitrusting (162 toiletten in totaal!), een verwarmings- en luchtrecuperatiesysteem dat zal worden aangesloten op het stadsnet, en de technische uitrusting voor gloednieuwe laboratoria. Dit alles zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij de toekomstige ingenieurs …

Een duurzame campus in Brussel (VUB)

In hartje Brussel heeft de VUB in 2017 een gloednieuw en groenere site gekocht, met de meest duurzame en energiezuinige woningen, leslokalen, culturele sites en parkings. Ook daar hebben de teams van ENGIE Axima en ENGIE Fabricom samengewerkt om hun knowhow inzake elektriciteit, ventilatie en verwarming toe te passen.

Carte Belgique engie

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn