Armen Tekort

power2act

Van fragiel vlammetje tot kampvuur

Kansarmoede zorgt voor een laag zelfbeeld en het verlies aan eigenwaarde. Kwetsbare mensen geloven daardoor vaak niet meer in verandering of participatie. “Er werd altijd tegen hen gezegd wat ze allemaal verkeerd deden. Ze voelen zich mislukt en raken in een vicieuze cirkel”, vertelt Frans Mathijssen.

Een groot probleem vraagt een innovatieve aanpak op dezelfde grote schaal, vindt vzw ArmenTeKort (ATK). Daarom leidt de Antwerpse organisatie volop vrijwilligers op tot buddy’s. Ze worden voor een tweejarig traject gekoppeld aan een persoon in kansarmoede en proberen een fragiel vlammetje aan te wakkeren tot een waar kampvuur.

Geloof in eigen kunnen herstellen

ENGIE collega Frans Mathijssen is zo’n buddy: “Ik begeleid een man en zijn parcours is of was er ook een met vallen en opstaan. Ik zie hem nog een keer per week. Het gaat om veel luisteren en begeleiden zodat hij zelf de zaken weer aanpakt. Zo begint het geloof in eigen kunnen ook bij hem vorm te krijgen. Ik heb al vele schrijnende verhalen gehoord. Je leert daardoor het verschil kennen tussen ongemakjes en echte problemen.”

# #
# #

Registreren, evalueren, meten

In twee jaar tijd leidde ATK 194 buddy’s op. Dat moet naar 500 tegen eind 2018 en 5 000 in 2023. Frans: “Die grootschaligheid vereist digitalisering waar mogelijk. Om alle trajecten te kunnen volgen, willen we graag een applicatie ontwikkelen waarmee iedereen eenvoudig feedback kan geven. Zo kunnen we resultaat en impact opvolgen en bijsturen. Het is ook de enige manier om te leren en het concept te verbeteren.”

# #

“Je leert het verschil kennen tussen ongemakjes en echte problemen.”

#

P2A kort

Frans Mathijssen

Bedrijfschef Doel 12, afdeling operations, Kerncentrale Doel
frans.mathyssen@engie.com

vzw ArmenTeKort staat voor duurzame armoedebestrijding in Antwerpen.
www.armentekort.be

P2A

www.armentekort.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten


 
It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn