Vrienden van de Oude Sterrenwacht van de R.U.G.

power2act

Sterren laten schitteren voor iedereen

Het is de legendarische weerman Armand Pien die zijn naam leende aan de vrienden van de sterrenwacht van de Universiteit Gent. Zij willen hun passie voor astronomie delen met zoveel mogelijk mensen, waar ook ter wereld. In de loop van dit jaar willen ze 40 telescopen met toebehoren verdelen aan verschillende scholen van over de hele wereld die niet de middelen hebben om dit zelf te kopen.

“Het is makkelijk om telescopen te verdelen over de hele wereld”, zegt Erik Bryssinck. “Maar wij willen natuurlijk ook dat ze op een correcte manier gebruikt worden. Zo willen we het educatieve pakket, dat mee geleverd wordt met de telescopen, uitbreiden met een bordspel. LunaTix, zo heet het, hebben we binnen de volkssterrenwacht zelf ontwikkeld.” Bij dit spel is het de bedoeling dat men al spelend bijleert over de sterrenhemel. “Kinderen vergaren het beste kennis via het spelen. In sommige gevallen gaan we zelfs ter plaatse om de leerkrachten op te leiden.”

Statieven bouwen

Erik is binnen de volkssterrenwacht actief in de werkgroep kijkerbouw. Hij is een van de vijf vrijwilligers die eigenhandig statieven bouwen voor de telescopen. “Die statieven zijn een eigen ontwerp en elke woensdag ga ik mee bouwen”, klinkt het bij Erik. “Ik was al lang geïnteresseerd in astronomie en sinds een zestal jaar ben ik lid van de vereniging.”

# #
# #

Met dit project wil de volkssterrenwacht Armand Pien ertoe bijdragen dat iedereen die het moeilijk heeft, waar ook ter wereld, de toegang krijgt tot sterrenkunde, wetenschappen en onderwijs. 40 instellingen krijgen dit jaar, mede dankzij Power2Act, een telescoop, een speldoos en ander educatief materiaal. Het aantal jongeren die op deze manier kennis kunnen maken met de sterrenhemel is een veelvoud hiervan. Zo schitteren de sterren voor iedereen.

# #

“Iedereen die het moeilijk heeft, waar ook ter wereld, kan via dit project toegang krijgen tot sterrenkunde.”

#

P2A kort

Erik Bryssinck

Verantwoordelijke dienst intrumentatie – Kerncentrale Doel, ENGIE Electrabel
erik.bryssinck@engie.com

De vereniging zet zich in voor het populariseren van wetenschappen, meer bepaald sterrenkunde, weerkunde en aanverwante wetenschappen.
www.armandpien.be

P2A

www.armandpien.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn