Vrienden der Blinden

power2act

Blindengeleide-honden

De geleidehonden bevorderen de zelfredzaamheid en beroepsintegratie van hun baasje met een visuele beperking. Maar deze honden moeten natuurlijk een gedegen training krijgen. Dat kan bij Vrienden der Blinden, een opleidingscentrum in Koksijde. Na een socialisatieperiode van 10 maanden bij een pleeggezin en een medische controle starten de honden hun opleiding.

Vrienden der Blinden vzw is gelegen op een boerderij te Koksijde waar men momenteel ook bouwt aan een kennelgebouw. Hier worden de honden getraind om daarna een baasje met een visuele beperking bij te staan. De intensieve opleiding duurt maximum 8 maanden. Maar voor de honden hier komen, hebben ze eerst een 10-tal maanden bij een pleeggezin, zoals dat van Cédric Van Mol, gewoond.

Socialisatie van een pup

Cédric is samen met zijn vrouw pleeggezin voor aspirant-blindengeleidehonden. Dat wil zeggen dat ze gedurende een jaar een intensief socialisatieproces met de hond doorlopen. Ze nemen de tram, gaan op café, op restaurant, op wandel in drukke straten … Alles waarmee de hond ook later zal geconfronteerd worden. Hoe jonger een pup indrukken opdoet, hoe beter.

Het tweede luik is gehoorzaamheidstraining: zitten, mooi wandelen … Na een jaar is de hond klaar om naar het centrum te gaan en aan het tweede deel van de opleiding te beginnen. Cédric heeft twee golden retrievers opgeleid, en dat is een heel positieve ervaring: “Je leert daar enorm veel uit. Ik zeg wel ’s al lachend dat iedereen eerst een hond zou moeten nemen, vooraleer aan kinderen te beginnen!”

Een blindengeleidehond kost na opleiding zo’n € 25.000. Vrienden der Blinden streeft ernaar om jaarlijks minimum 10 honden op te leiden.

# #
# #

Ondersteuning voor het centrum

De vzw is voornamelijk afhankelijk van giften, dus Power2Act is heel welgekomen. Het geld zal gebruikt worden om de pleeggezinnen te ondersteunen (eten, dierenartskosten) en voor de opleiding in de vzw zelf. De honden worden ook gratis aangeboden om de drempel zo laag mogelijk te houden voor de toekomstige baasjes. Gezien de intensieve training moet het centrum dus over genoeg financiële middelen beschikken. Daarnaast is ENGIE ook de fiere peter van Penny, een prachtige, bruine labrador.

# #

«Dankzij blindengeleidehonden herwinnen hun baasjes heel wat vrijheid en mobiliteit.»

#

P2A kort

Cédric Van Mol

Technisch tekenaar kerncentrale Doel ENGIE Electrabel
Cedric.van.mol@engie.com

Vrienden der Blinden is een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde. De honden staan blinden en slechtzienden bij in hun dagelijkse leven.
www.vriendenderblinden.be

P2A

www.vriendenderblinden.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn