VIGE Waasland

power2act

Organisatie internationaal Torballtornooi

Voor mensen met een visuele beperking is het niet eenvoudig om aan sport te doen. VIGE Waasland biedt met torball, goalball en showdown drie sporten aan die speciaal voor hen ontwikkeld werden. Dat doen ze met veel succes want de club wordt bijna jaar na jaar Belgisch kampioen en won ook al een Europese titel. Met de steun van Power2Act kunnen ze ondermeer een internationaal tornooi organiseren.

Torball, goalball en showdown… bij de meesten onder ons doet het wellicht geen belletje rinkelen. En toch is dat precies wat de sport doet: een belletje laten rinkelen. De drie sporten worden namelijk volledig op het gehoor gespeeld. In de bal zitten belletjes zodat de tegenpartij hem hoort aankomen.

14 teams uit 7 landen

Bij torball en goalball wordt drie tegen drie gespeeld. Het terrein heeft de grootte van een volleybalveld voor goalball en is iets kleiner voor torball. Langs beide kanten staat een doel van respect. 7 en 9 meter breed. De bal wordt uitsluitend over de grond geworpen en haalt snelheden tot 60 km/u. “In tegenstelling tot wat je zou denken is het een behoorlijk technische sport”, legt Joris Wielandt uit. Hij is lid van VIGE Waasland en was vroeger zelf speler en coach in het torballteam. “Ik speelde dan met een geblindeerde skibril omdat ik geen visuele beperking heb.” De steun van Power2Act biedt de mogelijkheid om een internationaal torballtornooi te organiseren. 14 teams uit 7 landen zullen zich met elkaar meten.

# #
# #

Airhockey

Showdown is dan weer een heel andere sport. Het is een beetje te vergelijken met airhockey. Bij showdown wordt niet met een schijf maar met een balletje gespeeld. Ook hier is dat balletje voorzien van belletjes. Er is een toenemende interesse om deze relatief nieuwe sport te beoefenen. Dankzij de steun van Power2Act kan er nieuw showdown-materiaal worden aangekocht.

Opmerkelijk is dat ook ziende sporters kunnen deelnemen. Een geblindeerde skibril zorgt ervoor dat iedereen op gelijke voet start.

# #

“Wij zijn wellicht de enige sport waarbij de supporters muisstil moeten zijn”

#

P2A kort

Joris Wielandt

Senior Operator Zandvliet Power ENGIE Electrabel
joris.wielandt@engie.com

ViGe Waasland biedt de sporten torball, goalball en showdown aan voor mensen met een visuele beperking.
vigewaasland.be

P2A

vigewaasland.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn