‘t Sneukelwiel

power2act

Fietsen voor personen met een beperking

Iedere donderdagnamiddag maken een dertigtal mensen met een fysieke, motorische, visuele of mentale beperking een fietstochtje in de Vlaamse Ardennen. Dat doen ze met een aangepaste fiets die ze voor een klein bedrag ter beschikking krijgen van vzw ’t Sneukelwiel. De vereniging heeft meer dan 100 van dergelijke fietsen waaronder 35 tandems. 50 à 60 vrijwilligers zorgen voor de begeleiding.

Opmerkelijk is dat de vzw ’t Sneukelwiel volledig gedragen wordt door vrijwilligers. Een vijftigtal begeleiders fietsen mee in hun vrije tijd, anderen zorgen voor het onderhoud van de meer dan 100 aangepaste fietsen. Frank Anckaert is zo iemand.

Elektrisch fietsenpark

“Ons fietsenpark wordt steeds meer elektrisch. Het is voor onze vrijwilligers niet altijd eenvoudig om zonder elektrische hulpmotor te rijden omdat onder andere de tandems en de driewielers heel zwaar zijn. Mijn taak is om de fietsen te onderhouden. Ik heb een eigen atelier ingericht zodat ik er thuis kan aan werken. Het is behoorlijk complex omdat het geen normale fietsen zijn.”

# #
# #

Fietskamp

Naast de wekelijkse fietstochten in de buurt van Oudenaarde organiseert ’t Sneukelwiel ook een jaarlijks fietskamp voor dezelfde doelgroep. Aan deze driedaagse in het Nederlandse Walcheren, een plaatsje dicht bij het Veerse Meer, namen vorig jaar 70 personen met een beperking deel en 60 vrijwillige begeleiders. “We huren zelfs een volledig vakantiepark af voor deze organisatie”, legt Frank uit. “Zelf fiets ik overdag mee en ’s avonds onderhoud ik het materiaal en laad ik de batterijen op.”

De 5.000 euro steun van Power2Act wil ’t Sneukelwiel investeren in aangepaste fietsen. Er wordt gedacht aan een elektrische zitduofiets en een elektrische driewieltandem. Die kosten al vlug 8.000 euro. Deze fietsen maken het mogelijk dat de personen met een beperking nog in een beperkte mate actief kunnen meefietsen.

# #

“We kiezen steeds vaker voor fietsen met elektrishe ondersteuning.”

#

P2A kort

Frank Anckaert

Kerncentrale Doel, Paswerker Team DG, ENGIE Electrabel
frank.anckaert@engie.com

De Sneukelfiets is een project van ‘t Sneukelwiel voor personen met een beperking. Deze vzw stelt meer dan 100 fietsen ter beschikking van de doelgroep.
www.tsneukelwiel.be

P2A

www.tsneukelwiel.be

 

Power2Act

p2a-pink-love

Bekijk al onze projecten

 

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn