Bergen kijkt naar de toekomst en kiest ledverlichting voor zijn belfort

Het historische belfort van Bergen, een parel van de Belgische architectuur, behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Om het gebouw beter te laten uitkomen en 80% op de energiefactuur te besparen, liet de stad een nieuwe ledverlichting installeren. Ze maakte daarbij dankbaar gebruik van de ervaring van ENGIE Fabricom met erfgoedverlichting.

ENGIE Fabricom relighting jbc sli
ENGIE Fabricom relighting jbc sli
ENGIE Fabricom relighting jbc sli
ENGIE Fabricom relighting jbc sli
ENGIE Fabricom relighting jbc sli
De installatie moet gemakkelijk te verwijderen zijn, zonder sporen op het monument achter te laten.

In Bergen staat het enige Belgische belfort in barokstijl. Dit symbool van de stad werd in 1661 gebouwd en in 2015 volledig gerestaureerd. Met zijn hoogte van 85 meter is het bepalend voor het stadsgezicht. Om het gebouw nog meer tot zijn recht te laten komen werd het uitgerust met een fonkelnieuwe verlichting, in het kader van het Plan Lumière Wallonie 2020.

80% minder verlichtingskosten

De nieuwe verlichting van het belfort van Bergen is te bewonderen vanaf eind deze zomer. Ze bestaat vrijwel volledig uit ledlampen. Het grote voordeel van deze verlichting is dat ze zo zuinig is. De 185 verlichtingstoestellen van het belfort van Bergen zouden de energiefactuur met 80% moeten doen dalen in vergelijking met een klassieke verlichting en de onderhoudskosten met een factor 4 verminderen.

Voor de installatie van de nieuwe verlichting heeft de hoofdstad van Henegouwen een beroep gedaan op de experts van ENGIE Fabricom, in samenwerking met het bedrijf ETEC. Het filiaal van ENGIE bouwt sinds vele jaren een sterke expertise in relighting op, onder andere voor erfgoedverlichting. Het palmares oogt indrukwekkend: de verlichting van de Grote Markt van Brussel , verscheidene gebouwen in Bouillon, binnenkort ook het kasteel in deze stad, het stadhuis van Luik en de kerk van Ensival, naast veel andere projecten.

Een precisiewerk, met respect voor het erfgoed

Om historische gebouwen correct te verlichten zijn specifieke technieken vereist. Zo mag de installatie de instandhouding van het gebouw niet in de weg staan. Ze moet ook gemakkelijk weer kunnen worden verwijderd, zonder sporen op het monument achter te laten.

In Bergen voert een ploeg acrobaten-elektriciens en experts de installatie uit. Voor deze klus was meer dan 2,5 km aan kabels nodig… Maar eerst hebben ze een specifieke opleiding gekregen om te werken in de buurt van de valken, die hun nest in de linkerbol van het belfort hebben gebouwd.

Nog een technisch detail: de nieuwe verlichting van het belfort van Bergen kan via een webinterface op afstand worden bediend. Om aanpassingen en instellingen uit te voeren, volstaat een internettoegangspunt. Het systeem geeft aan of de installatie correct functioneert, meldt defecten en afwijkingen samen met een diagnose onmiddellijk wanneer ze zich voordoen en helpt om ingrepen te plannen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om lichtshows op afstand te programmeren en te beheren.

Lichtplannen met een hoge energie-efficiëntie

De vele openbare verlichtingsprojecten die ENGIE heeft ontworpen, bieden een antwoord op tal van uitdagingen, zoals het grondgebied aantrekkelijker maken, het welzijn en de veiligheid van de mensen vergroten en energiebesparingen realiseren. De Groep verleent advies aan overheden afhankelijk van hun projecten en is betrokken bij de renovatie, de exploitatie, het onderhoud en de financiering van lichtplannen met een hoge energie-efficiëntie.

ENGIE Fabricom zorgt er niet alleen voor dat ons erfgoed schittert. Het ENGIE-filiaal stelt zijn technische expertise inzake verlichting ook ten dienste van de mobiliteit. Het laat ons onder andere veiliger en comfortabeler rijden in de Brusselse tunnels Montgomery, Hallepoort en Troon en op de autosnelwegen en provinciewegen van de provincie Antwerpen. Het bedrijf zorgt voor een aangenamere leefomgeving, maakt wijken veiliger en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de duurzame stad van de toekomst.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn