24% energiebesparing dankzij “groenere” gebouwen voor de tuinbouwschool van La Reid

Net als veel andere gebouwen ontsnappen schoolgebouwen niet aan de huidige energie-uitdagingen. Bij ENGIE willen we onze klanten ondersteunen bij hun energietransitie. Een recente verwezenlijking van onze ambitie, is de realisatie van de nieuwe biomassa-installaties van de tuinbouwschool van La Reid in Theux. In totaal zal de school 24% energie besparen en de CO2-uitstoot met 22% verminderen.

ENGIE-Cofely-Renowatt-article

IPEA van La Reid in Theux

Het Provinciaal Instituut voor Agronomisch Onderwijs (IPEA) is een bijzondere school, omdat het tot doel heeft studenten op te leiden voor beroepen binnen de landbouwsector. Het heeft dus zeer uitgebreide voorzieningen: serres, laboratoria, werkplaatsen, een didactische boerderij, etc. Er zijn in totaal 13 gebouwen, die uitgerust zijn met verwarming op stookolie.

De school heeft gebruik gemaakt van het RenoWatt-renovatieproject waarin ENGIE verantwoordelijk was voor het ontwerp en de installatie van het warmtenet, voor de installatie van een gecentraliseerd technisch beheersysteem, de isolatie van het dak en de vervanging van de chassis.

 

RenoWatt

RenoWatt is een energierenovatieproject voor openbare gebouwen in de provincie Luik, gesteund door het Waalse Gewest en de Europese Unie. Door zich aan te sluiten bij het RenoWatt-project verbinden lokale en provinciale scholen zich ertoe een energieprestatiecontract (EPC) op te stellen, hun energierekening en CO2-voetafdruk te verminderen en een vermindering van het energieverbruik te garanderen door het onderhoud van de gebouwen uit te besteden.

Dankzij het RenoWatt-project zal de school van La Reid haar gebouwen verwarmen met behulp van een warmtenet op biomassa.

In totaal zal de school 24% energie besparen en de CO2-uitstoot met 22% verminderen. Naast een aanzienlijke energie- en CO2-besparing betekent het ook een eenvoudiger onderhoud en een langere levensduur, evenals een duurzame manier van verwarmen aangezien de grondstof lokaal is : de biomassa verwarmt het water dat zal circuleren in de leidingen die over de hele site zijn geïnstalleerd.“

 

Energieprestatiecontract: een financiële zekerheid  

Naast renovatie is een intelligent en permanent energiebeheer van de installaties van essentieel belang om een grotere energie-efficiëntie te garanderen. Om dit te bereiken wordt steeds meer voor een EPC gekozen.

In het kader van dit contract neemt ENGIE het beheer van het project van A tot Z op zich en zet zich in om het energieverbruik van de scholen te verminderen onder voorbehoud van een financiële compensatie. ENGIE is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de technische installaties van de scholen gedurende 15 jaar; van het preventieve onderhoud tot het voorstellen van verbeteringsoplossingen. De besparingen worden gedurende de gehele looptijd van het contract gegarandeerd in de vorm van een bonus/malus-systeem. Dit is een grote financiële zekerheid voor de klant.

 

Een stap dichter bij de energietransitie 

Bij ENGIE willen we onze klanten ondersteunen bij hun energietransitie. Bedrijven en overheden ondersteunen in hun energie- en operationele uitdagingen, dat is waar ENGIE het verschil maakt. De realisatie bij de school van La Reid is hier een mooi voorbeeld van.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn